کاهش دوز تابشی بیمار در سی تی اسکن
یکی از روش های حفاظت اندام های سطحی حساس به اشعه بیمار از جمله عدسی چشم ها، تیروئید و یا پستان ها و ...
در برابر اشعه ایکـس در سی تی اســکن اســتفاده از سپرهای حفاظتــی از جنـس بیسموت یا سرب است.
اما سوالی که همیشه ذهن پرتوکار را در استفاده از شیلد در سی تی اسـکن برای بیمار مشغــول می کند اینست که آیا این روش در کاش دوز بیمــار به واقع موثر است و کیفیت تصویر کاهش نمی یابد؟ آیا روش موثر تری وجود دارد ؟
- مـزایای اسـتفاده از شیلد بر کسی پوشیده نیست از جمله کاهــش دوزقدامی سطحی یعنی دقیقا محلی که نگران آن هستیم و زیر شیلد قرار می گیرد.
- ایجــاد احسـاس امــنیت در بیمــار و اســتفاده از شــیلد روش کامــلا مـــوثری محســوب نمی شود.چون فقط باعث کاهــش دوز قدامـی مـی شود و مانع خروج فوتون از بیمارمی شود.
- روی کیفیت تصویر اثر منفی گذاشته و دقت اعداد سی تی را کاهش می دهد. نویز و آرتیفکت دارد.
- در مدولاسـیون جریان تیوب اختــلال ایجــاد مــی کند و نیـاز به ضـد عفونــی و جابجایی دارد.
با استفاده از مدولاسـیون جریان تیوب بر اساس اندام های سطحی می توان تا 40 درصد دوز بیمار را کاهش داد. این در حالیسـت که روش شیلد گذاری درصد دوز بیمار را کاهش می دهد.
O= 25 % mA (80°)
O= 25 – 125 % mA (20° on each side)
O= 125 % mA (remaining 240)
در این روش زمانیکه تیوب در حال عبور از کنار اندام های سطحی مثـل عدســی چشـم، تیروئید، پسـتان و گنادهاسـت جریـان تیـوب کاهــش مـی یابد.یعنــی وقتـی تیوب می چرخد به حد فاصـل قدام بدن که می رسد اشعه کاهش می یابد.
بر اســـاس تصـــــویر اســـکات مدولاســـیون جریان تیــوب MA را تخمین می زندو این گزینه را کارشناس رادیولــوژی دستگاه انتخاب می کند. نام تجاری نرم افزار مدولاسـیون جریان تیـوب در برند های مختلف بدین شرح می باشد:
GE Auto MA 3D
Siemens Care dose 4D
Philips Z-DOM
Toshiba Sure Exposure
استفاده از روش مدولاسیون جریان تیوب باعث کاهش چهل درصدی دوز جذبی بیمار در سی تی اسکن می شود.با انتخــاب آیتم مدولاســیون جریـان تیــوب کیـفیـت تصـویر به طـور جزئـی کاهـش می یابد و قابل توجه نیـسـت و نیــازی به استفاده از شیلد های سطحی و اضافه نیست.